A Széphalom Park és a Kerta megújítása

(Revitalization of Kerta and Széphalom Park)

„PARK4U”

Projekt azonosító: SKHU/1902/1.1/057

Projekt kedvezményezettjei – konzorciumi partnerek:

  • Mesto Michalovce- Slovakia Michalovce
  • Sátoraljaújhely Város Önkormányzata- Hungary Sátoraljaújhely

Megvalósítás időtartama:               2020.10.01.-2022.08.31.

A teljes projekt összköltsége:        1.197.656 €

Támogatás összege (EU):             1.018.007,6 €

Sátoraljaújhely – Széphalom Park megújítása:

Összköltség:                                    567.007 €

EU – Támogatás összege:            481.955,95 €

Hazai – Támogatás összege:       56.700,7 €

Saját forrás:                                      28.350,35 €

A projektről információ kapható: www.skhu.eu

 

Újjászületett a Kossuth-kert-közösségi térrel és értékmegőrzéssel. A „PARK4U-SKHU/1902/1.1/057 számú projekt célja a szomszédos Nagymihályi Kerta natúrpark és a Sátoraljaújhely város Széphalom településrészen található Kossuth-kert revitalizációja volt. A Sátoraljaújhely Város Önkormányzata által benyújtott pályázat támogatásának köszönhetően a Széphalom  településrészen található Kossuth-kert területén megújultak a zöld felületek és a fás növényzet. A növényzet ültetése az ökológia és a természet biológiai sokféleségének megőrzése szempontjából volt fontos. Emellett persze lényeges a történelmi értékük megőrzése is. A park újjáélesztése az ültetésből és a fák gondozásából, szabadidős terek megvalósulásából tevődött össze, mely esztétikailag  jelentős hatással bírt a környezet fejlődésére.

A kert közösségi térként is funkcionál, ami nem csak itt élőknek fontos, hanem a térségbe érkező turistáknak is kedvez. Olyan közösségi tér valósult meg ami már hagyományos és új eseményeknek is a helyszíne lehet. Emellett valamennyi korosztály megtalálhatja magának a pihenésre alkalmas lehetőséget.

A történelem és a természeti környezet vált egy nagy közös kapoccsá a projekt által. A két a projektben szereplő település nagyon jó kapcsolatot ápol, Nagymihály településsel, testvértelepülési megállapodása is van Sátoraljaújhelynek. Évtizeddel ezelőtt indult ez a kapcsolatfelvétel, és folyamatosan keresték azokat a lehetőségeket, amelyek mentén együtt tudnak dolgozni. A cél az volt, hogy értelmet tudjunk adni a kapcsolatnak. Így kezdődött az első közös munka.

„A művészetek nyelvén lebontjuk a határokat”- ezt a nevet viselte a projekt. Kimondottan a két település művelődés központja, kulturális szervezetei közötti megállapodás született, és az abban szereplő terveket az interreg-pályázat, a határon átnyúló támogatás segítségével tudták megvalósítani a partnerek. Ezek elsősorban programszervezés, kiállítás szervezés formájában valósultak meg. Majd egy újabb pályázati felhívás nyomán elindult egy közös ötletelés, hogy mi volna olyan építési beruházással járó projekt, ami érdekes lehet mind Nagymihály településnek, mind pedig Sátoraljaújhelynek. Ez előbbi helyen is volt egy olyan park, ami igazán felújításra szorult, de ez idáig nem volt az önkormányzatnak saját forrása hozzá, és Széphalmon a Kossuth-kert is felújításra szorult.

Így kezdődött a Kossuth-kert felújítása. Amely egy funkcionális kert, ahová a helyi gyerekek focizni járhatnak, ahol játszótér van, és ami mindig otthont adhat a Nemzetközi Hal és Vadételfőző Versenynek, mely Széphalom településrészen minden évben júniusban kerül megrendezésre. A felújítást úgy tervezték hogy ez egyfajta szabadtéri rendezvényhelyszínként is tudjon funkcionálni. Számos helyre vízvételi lehetőséget alakítottak ki, és villamos elosztószekrényeket alakítottak ki. Emellett megvalósult a klasszikus parkfelújítás is. Felülvizsgálták a növényállományt, 15 darab új fát több mint 1000 cserjét ültettek, több mint 3000 évelő növény került ki a parkba. Mivel a Kossuth kertnek egyfajta közösségi térfunkciót is be kell töltenie, hiszen itt van az óvoda, Művelődési Ház, kialakítottak egy olyan pergolát is, ahol egy szabadtéri kemence is helyet kapott.

A teljes pályázati program a két fél terveinek megvalósítására mintegy 1 millió kétszázezer euró támogatást biztosított.

Sátoraljaújhely kapcsán elsősorban Kossuth Lajos, Magyarország kormányzó elnöke juthat eszünkbe, ha a Kossuth kert történelmi múltját keresgetjük. Pedig Széphalmon a család egy másik tagja is otthagyta örökségét az utókorra. Bár őt is Kossuth Lajosnak hívták, a ma Kossuth kertként ismert terület egy új történetet enged megismertetni.
Ki volt ez a Kossuth Lajos? A Kossuth família egy kiterjedt nagy család volt, egészen a középkortól kezdve. Kossuth Lajos, akiről a kert nevét kapta, is  ehhez a távoli rokonsághoz tartozott. Bodrogszögön volt birtokos. Bodrogszögnek manapság megközelítőleg 100 lakosa lehet, a Hold-bodrog mellet a mai Szlovákiában. Jelenleg Bodrogszerdahelyhez tartozik. Kossuth Lajos felesége, Zsennyei Erzsébet volt. Felesége Csörgőn volt birtokos szintén Szlovákiában. Báró leányhoz méltón, illetve a Kossuth családhoz méltón Széphalmon létesítettek birtokot. 1923-1925 között építettek a településen kastélyt.

Ez a terület korábban szántóföld volt a leírások alapján. A Kossuth kert aljában húzódik egy kis patak is. Régi térképeken Hucsa-pataknak is említik. A patakot forrás táplálja, melyet Kossuth-forrásnak is neveztek, mivel a birtok a ’20-as évektől Kossuth birtok lett. Ez a patak volt a határa 1886-ig Abaúj és Zemplén vármegyéknek. 1925-re felépült ez a bizonyos Kossuth kastély, és elkezdték a parkot kialakítani, fákat, fenyőket ültetni. Lucfenyőt és vörösfenyőt is elültettek. Viszont az 1930-as évek elején olyan szárazság volt, hogy ezek a fenyők majdnem kipusztultak. Később tölgyest is telepítettek.

Kossuth Lajos és családja 1944-ig élt a kastélyban és birtokon. Azért hagyták el azt, mert jelentős harcok folytak a környéken, a kastélyt még ugyanebben az évben bombatalálat is érte. Jelentős sérülések érték, de nem semmisült meg teljesen az épület. 1950-ben államosították, mint ahogyan sok mindent akkoribban és 1954-től pedig kultúrház, könyvtár, orvosi rendelő, pártiroda funkciókat is szolgált. Jelenleg pedig óvoda üzemel az épület egyik oldalában, a másikban pedig a település Művelődési Háza működik. A széphalmi Kossuth kert megújítása nemcsak azt tette lehetővé, hogy újabb közösségi tér szolgálja az itt élők pihenését, hanem azt is, hogy a Kossuth család ezen tagjaira is több fény vetüljön.

A Kossuth-kert mellett most már teljes pompájában várja a látogatókat a Kazinczy-kert is. Az itt élők számára azonban egyértelmű, hogy valahol egy egységként kezelik-e kettőt. Ezért is fontos a megújulás, az, hogy a Kazinczy-kert mellett a Kossuth-kert is megszépült, hiszen ez egy nagy egység Széphalom belsejében. A Kazinczy-kert fásligetes része, ezáltal egy szerves folytatást kapott. Ha átsétálunk a Kossuth-kertbe, akkor látjuk, hogy hasonló környezetben vagyunk. Az itteni tölgyfasort megközelítőleg az 1890-es évek végén telepítették ide Széphalomra a Kazinczy-kertbe és ez az allé elmegy egészen a Kossuth-kertig. Ezáltal a megújulás infrastrukturális lehetőség bővülést is jelent, hiszen a történeti kertben tiszteletüket teszik a látogatók a Kazinczy emléke előtt, aztán sétálnak a kertben, megtekintik a szobrokat, és tovább haladva egy pihenőpark fogadja őket.

Nyaranta már a megújult zöld felületek színes képével várja majd a látogatókat, a nyári eseményeket a Kossuth kert. Amikor igazán kihasználható majd a közösségi térfunkció is.  A hátsó traktusban található egy kis pince, amellett kialakítottak egy olyan pergolát, ahol egy szabadtéri kemencét is elhelyeztek, mely kimondottan a közösségi felhasználásnak szól. Ennek is lehet létjogosultsága a településen élők számára, hogy az itt élők közösen tudjanak sütni-főzni. Illetve a sátoraljaújhelyi lakosok előtt is szabad az út a kert használatára, akár piknikezni, grillezni és ilyen szempontból is belakhatják majd a Széphalmi Kossuth kertet. Természetesen fontos célcsoport a térségbe érkező turisták, akik a szellemi művelődés mellett, a szabadtéri lehetőségeket is kihasználhatják a kertben.

Videó:

A széphalmi Kossuth kert újjászületése szlovák nyelvű felirattal

 

Képek:

Videók:

A széphalmi Kossuth-kert újjászületése (angol nyelvű felirattal)
A széphalmi Kossuth kert újjászületése szlovák nyelvű felirattal
A széphalmi Kossuth-kert újjászületése

 

 

PDF 1