2020 | 05 | 15.

Sajtóközlemény

Barnamezős területek rehabilitációja Sátoraljaújhely és Pálháza településeken

Sikeresen lezárult Sátoraljaújhely Város Önkormányzata „Barnamezős területek rehabilitációja Sátoraljaújhely és Pálháza településeken” című pályázati programja, melyet Pálháza Város Önkormányzatával konzorciumban valósított meg. A projekt keretében Sátoraljaújhelyben felújították az egykori laktanya épületét, mely a Városellátó Szervezet telephelye lett. Pálháza központjában új létesítmény épült, mely a Pálházi Állami Erdei Kisvasút állomásaként szolgál.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 250 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg a „Barnamezős területek rehabilitációja Sátoraljaújhely és Pálháza településeken” című pályázati program. A program célja volt a települések használaton kívüli vagy alulhasznosított barnamezős területeinek fejlesztése. A beruházás során megújult illetve kialakított új épületeket az önkormányzatok gazdasági és közcélú szolgáltatásokkal töltötték meg.

Sátoraljaújhelyben az egykori Határ úti laktanya területének fejlesztése történt meg a pályázati program során. A beruházás keretében felújították a területen található főépületet valamint melléképületeket. A fejlesztéssel érintet ingatlanon a Sátoraljaújhelyi Városellátó Szervezet telephelyének és üzemegységeinek kialakítása történt meg a komplex feladatellátás érdekében. A telephelyen asztalosműhely és lakatosműhely került kialakításra. A műhelyekben az önkormányzati feladatok ellátása mellett a lakosság megrendeléseit is teljesíteni tudják. A területen mintabolt és bemutatóterem létesült, ahol az üzemegységek által készített termékeket mutatják be. Az üzlet akadálymentesített megközelítése is biztosított. A beruházás gazdasági forgalmat eredményez, mivel a szolgáltatások a lakosság számára is elérhetőek.

Pálháza Önkormányzata a városközpontban található használaton kívüli területeket vonta be a fejlesztésbe. A területen található használaton kívüli épületet elbontották és egy új, modern a pozitív városképbe illeszkedő létesítmény épült. Az épületben kapott helyet a Pálházi Állami Erdei Kisvasút állomása, de korszerű körülmények között várakozhatnak a hegyközi tömegközlekedési járatok utasai is. Kereskedelmi és gazdasági terek is kialakításra kerültek az épületben, melyeket az önkormányzat helyi vállalkozóknak ad bérbe. A fejlesztés során átépítésre kerültek az autóbuszöblök, illetve megújultak a meglévő kerékpárforgalmi létesítmények, valamint nőt a kerékpártárolók férőhelyének száma is. A beruházás eredményeként a korábban az időszakosan, májustól októberig hasznosított terület az év minden hónapjában magasabb szintű szolgáltatást nyújt a helyi lakosságnak és a településre érkező vendégeknek, ezáltal hozzájárulva a város és a térség turisztikai fejlődéséhez.

A projekt zárásának várható időpontja 2020. május 31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Projekt száma: TOP-2.1.1-15-BO1-2016-00001
Támogatás összege: 250 000 000 Ft
Támogatás aránya: 100%

További információ:
Sátoraljaújhely Város Önkormányzata
Fejlesztési Csoport
47/525-100
fejlesztes@satoraljaujhely.hu